10 листопада - День вшанування пенсіонерів та ветеранів органів внутрішніх справ України!

Ця дата особливо символічна для тих, кому довелось працювати в ОВС ще за радянських часів, адже тоді цей день вважався професійним святом міліціонерів. Тому і не дивно, що керівництво МВС незалежної України прийняло рішення вшановувати саме 10 листопада тих колег, які свого часу присвятили найкращі роки життя служінню законові, та й зараз, перебуваючи на заслуженому відпочинку, не залишаються осторонь правоохоронної діяльності.

Турбота про ветерани органів внутрішніх справ України - це та священна данина, яку вони заслужили своєю багаторічною самовідданою службою в ім'я правопорядку. На сьогоднішній день на обліку у Міністерстві внутрішніх справ перебуває майже 190 тисяч пенсіонерів та ветеранів, які об’єднані в Асоціацію ветеранів МВС та відповідні організації територіальних органів внутрішніх справ й вищих навчальних закладів. Це висококваліфіковані фахівці, які можуть передати свій багатий досвід молодим правоохоронцям, що сприятиме розкриттю злочинів та формуванню позитивного іміджу органів внутрішніх справ.
Ветеранську організацію центрального апарату МВС України створено у 1968 році. Першим головою Ради ветеранів був Бровкін Олексій Михайлович – Міністр внутрішніх справ Української РСР у 1956 – 1962 роки, генерал-майор міліції у відставці. У територіальних, транспортних органах та вищих навчальних закладах на той час ветеранські організації уже існували.
Другим головою Ради ветеранів центрального апарату був Рудий Іван Вікторович, в минулому заступник командувача внутрішніх військ по Українській РСР та Молдавській РСР, генерал-майор. Потім, у 1984 році, головою Ради було обрано Сербулова Андрія Михайловича, який протягом 1975 – 1984 рр. працював на посаді заступника Міністра внутрішніх справ України, генерал-майора міліції у відставці.
У жовтні 1991 року головою було обрано полковника внутрішньої служби у відставці Малишева Віктора Миколайовича, який вийшов на заслужений відпочинок з посади начальника експертно-криміналістичного управління.
До 2003 року ветеранської організації, яка б об’єднувала усі регіони України, не було. Тому, за ініціативою ветеранів, при підтримці керівництва Міністерства, установчою конференцією ветеранів органів внутрішніх справ 7 жовтня 2003 року було створено Асоціацію ветеранів МВС України. Головою Ради Асоціації обрали Корнійчука Володимира Михайловича, в минулому - першого заступника Міністра внутрішніх справ України, генерал-лейтенанта міліції у відставці. Метою створення була перш за все більш широка та організована розбудова ветеранського руху в системі Міністерства внутрішніх справ України, оскільки авторитет та досвід кожного із 160-ти тисяч ветеранів та пенсіонерів (на той час) потрібно поважати та максимально використовувати у діяльності такого авторитетного та стабільного відомства як МВС. Як і будь-якій новоствореній організації, прийшлось зустрітись із неминучими труднощами становлення, в основному організаційного порядку.
Але загалом, за підтримки керівництва Міністерства та керівників на місцях, можна стверджувати, що ветеранська організація МВС відбулась, стала на ноги, організаційно та кадрово зміцніла і на цей час є такою, досвід роботи якої використовують не тільки інші силові відомства, а навіть і за кордоном.
В органах та підрозділах внутрішніх справ функціонує 638 первинних ветеранських організації. Асоціація та організації ГУМВСУМВС відповідним чином зареєстровані у органах юстиції України і є офіційними громадськими організаціями зі своїми відповідними Статутами.
Діяльність Асоціації охоплює ветеранів війни та праці органів внутрішніх справ, військової служби, учасників бойових дій, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та пенсіонерів Міністерства внутрішніх справ усіх територіальних та транспортних органів внутрішніх справ і вищих навчальних закладів системи МВС.
Структуру Асоціації складають: ветеранська організація Центрального апарату МВС України, ветеранські організації МВС України, Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а також ветеранські організації органів внутрішніх справ на транспорті, навчальних закладів МВС України, які є її місцевими осередками.
Асоціація будує свою роботу в тісній взаємодії з Організацією ветеранів України, інших силових відомств та підтримує ділові стосунки з організаціями ветеранів органів внутрішніх справ Співдружності Незалежних Держав.
Головна мета Асоціації - надання допомоги ветеранам і пенсіонерам у вирішенні соціальних питань, підвищення ролі ветеранів у формуванні професіоналізму та вихованні молодих працівників органів внутрішніх справ.
14 вересня 2007 року відбулася Перша звітно-виборна конференція Асоціації ветеранів МВС України, на якій головою на другий термін також обрали Корнійчука Володимир Михайлович.
З метою вивчення стану роботи ветеранських організацій щодо соціального захисту ветеранів та надання їм практичної допомоги в поліпшенні роботи плануються та здійснюються виїзди членів Президії Асоціації до обласних та первинних організацій, під час яких вивчається стан медичного забезпечення ветеранів, проводились зустрічі з молодими співробітниками. Такі виїзди, наприклад протягом останніх двох років були здійснені до УМВС України у Волинській, Житомирській, Чернігівській та Київській областях.
За ініціативи Асоціації 26 січня 2004 року Міністром внутрішніх справ України виданий наказ "Про поліпшення роботи з ветеранами органів внутрішніх справ", яким було сплановано і з часом реалізовано також ряд важливих заходів із зміцнення ветеранського руху.
Окрім того, 9 липня 2004 року вперше, за роки незалежності, розглянуто на колегії МВС України питання щодо стану роботи ветеранських організацій і прийнято рішення, яке також сприяло покращенню вирішення соціальних питань ветеранів.
Щорічно за ініціативи Асоціації та при підтримці керівництва Міністерства проводяться семінар-наради з головами Рад ветеранських організацій обласних та транспортних управлінь, вищих навчальних закладів, за підсумками яких готуються відповідні службові доручення Міністра з покращання роботи з ветеранами.
Для потреб Президії Асоціації та обласних ветеранських організацій у 2004 році Міністерством було виділено 13 службових автомобілів. 46 ветеранів-інвалідів за клопотанням МВС України отримали автомобілі у власне користування від різних спонсорів. Службові та індивідуальні автомобілі вручались в урочистій обстановці, в т.ч. і на території Комплексу „Національний Музей історії Великої Вітчизняної війни”.
Починаючи з липня 2004 року керівництвом МВС України запроваджене щомісячне виділення коштів Президії Ради Асоціації на матеріальну допомогу ветеранам в сумі 25 тисяч гривень. Від ГУМВСУМВС- по 5 тисяч гривень для обласних ветеранських організацій. В результаті майже сім тисяч ветеранів отримали матеріальну допомогу, які її гостро потребували.
Також, за ініціативою Президії Ради Асоціації ветеранів в жовтні 2005 року відбулася зустріч ветеранського активу з керівництвом Міністерства. За підсумками цієї зустрічі було видано Розпорядження Міністра про поліпшення роботи з ветеранами органів внутрішніх справ. Зокрема, було введено 31 посаду радників начальників ГУМВСУМВС по роботі з ветеранами. Введено також посаду радника Міністра по роботі з ветеранами та громадськими організаціями. На ці посади, в основному, призначено голів ветеранських організацій ГУМВСУМВС. Все це дало можливість значно підняти рівень роботи ветеранських організацій.
Значну роботу асоціація проводить щодо пошуку спонсорів, які б могли надавати матеріальну допомогу ветеранам. Протягом останніх чотирьох років за підтримки, наприклад української філії Злученого україно-американського допомогового комітету для потреб ветеранів-інвалідів передано 268 інвалідних візків на загальну суму 100 тисяч гривень. 45 інвалідних візків передав Український благодійний Фонд „Милосердя”, директором якого є ветеран Михайло Васильович Пархута. Асоціація знаходить можливість надавати регулярну допомогу ветеранам, які знаходяться на лікуванні у центральному госпіталі. Так, у листопаді п. р. госпіталю передано понад 1000 кілограмів цукру та крупи.
Протягом 2003-2005 р.р. ветеранів та пенсіонерів особливо турбувало те, що в пенсійному забезпеченні утворилась диспропорція серед пенсіонерів, які були звільнені в різні роки. Усунення такої диспропорції на той час для Ради, Президії Асоціації стало одним із основних напрямків у роботі.
По цій проблемі були підготовлені і направлені звернення на адресу Президента, Прем’єр-Міністра, Голови Верховної Ради України, підготовлено подання в Конституційний суд за підписом народних депутатів України. Неодноразово це питання піднімалось перед керівництвом МВС України. Цією проблемою займались ветеранські організації і інших силових структур. Спільними зусиллями удалось досягнути того, що на рівні законодавства було вирішено питання про поетапне усунення диспропорції у пенсійному забезпеченні, що дало змогу суттєво підвищити життєвий рівень ветеранів.
З метою підвищення рівня роботи з ветеранами у 2005 році Президією Ради Асоціації було організовано і проведено огляд роботи первинних ветеранських організацій, який в значній мірі сприяв активізації їх діяльності.
Ввійшло в практику роботи Асоціації, спільно з кадровими апаратами МВС та областей залучати ветеранів до участі у святкуванні державних свят, вітати ветеранів – ювілярів з днем народження, відвідувати тяжко хворих у лікувальних установах, надавати допомогу у вирішенні побутових питань.
Організовуються та проводяться на належному рівні заходи із вшанування пенсіонерів та ветеранів з нагоди знаменних дат і подій, зокрема до річниці виведення радянських військ із Республіки Афганістан, Дня захисника Вітчизни, Міжнародного дня прав жінок і миру, річниці від дня аварії на Чорнобильській АЕС, Дня Перемоги, Міжнародного дня миротворців, Дня скорботи, Дня Конституції та Дня Незалежності України, річниці від дня визволення України та м. Києва від німецько-фашистських загарбників, Міжнародного дня людей похилого віку, Міжнародного дня інвалідів, Дня вшанування пенсіонерів та ветеранів органів внутрішніх справ, Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, Дня міліції та інших державних та професійних дат і свят.
У міністерстві установлено чітку систему вшанування ветеранів з нагоди їх ювілейних дат. За клопотаннями Асоціації регулярно кадровим апаратом готуються накази про заохочення ветеранів правами міністра.
З метою заохочення ветеранів, які беруть активну участь у ветеранському русі, у 2005 р. Президією Ради Асоціації розроблено та впроваджено в життя Почесний знак Асоціації ветеранів МВС України та Почесна грамота.
Цілі комплекси заходів спільно із кадровими підрозділами було проведено з нагоди 60-річчя визволення України від фашистських загарбників, 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні та 20-річчя від дня аварії на Чорнобильській АЕС. Відповідно до Указів Президента були забезпечено вручення ветеранам війни та ветеранам-ліквідаторам чорнобильської аварії нагород та чергових військових та спеціальний звань.
Два рази на рік організовуються поїздки ветеранів та молодих працівників до с. Харківці, Переяслав-Хмельницького району для участі у вшануванні загиблих працівників НКВС при обороні м. Києва.
Президія Асоціація не стала осторонь від запровадженої Міністерством шефської роботи над дитячими закладами для дітей-сиріт. Двічі було організовано відвідування підшефної Радомишльської школи-інтернату, що на Житомирщині.
Президією Асоціації спільно з Департаментом кадрового забезпечення вивчався та поширювався досвід роботи окремих ветеранських організацій.
Так, до ветеранських організацій УМВС направлявся досвід роботи ветеранів Волині. Рада тут, наприклад, розміщена у приміщенні загальною площею 186 кв.м., в якому обладнано актовий та ігровий (з більярдним столом) зали, кімната Голови Ради ветеранів, кімната відпочинку. В приміщенні проведено євроремонт. Кімнати обладнані сучасними меблями, радіоапаратурою, наочною агітацією. Для зручності пенсіонерів та ветеранів органів внутрішніх справ в Раді ветеранів працює лікарський кабінет, де запроваджено прийом лікаря-терапевта. У Волинській ветеранській організації створений хор ветеранів „Мужність”, який в 2003 році отримав звання “Народний аматорський колектив”. Хор систематично виступає із концертними програмами перед працівниками ОВС, трудовими та учнівськими колективами області. Виступав також і перед ветеранами київського гарнізону міліції. Хор є лауреатом міжнародних конкурсів. Ветерани тут також опікують роботу створеного за їх ініціативи Музею міліції Волині. У лікарні СОЗ УМВС, відкрито „Ветеранське відділення” на 28 ліжко-місць. Палати тут обладнані сучасними медичним обладнанням та побутовими меблями, холодильниками, кольоровими телевізорами. Аналогічні приклади роботи є і в інших регіонах, але досвід волинян вартий уваги. Це заслуга Лавренюка Антона Івановича, який тривалий час перебував головою Ради.
Не можна залишити поза увагою і досвід роботи клубу "Ветеран" при ветеранській організації Центрального апарату МВС України. Тут щомісячно збираються ветерани, перед якими виступає керівництво Міністерства, керівники пенсійної та фінансової служби, керівники інших силових відомств, депутати Верховної Ради та інші. Такі зустрічі дають можливість ветеранам отримати відповіді на питання, які їх хвилюють.
За сприяння керівництва Міністерства та керівників на місцях вживаються заходи щодо створення належних умов для здійснення статутних функцій. Усім Радам ветеранів виділені приміщення, оргтехніка, телефонний зв’язок та транспорт. Практично усі керівники ветеранських організацій здійснюють свої повноваження на платній основі.
Президія Ради Асоціації підтримує тісні зв’язки ветеранськими організаціями держав СНД та Балтії. Упродовж останніх трьох років проведено зустрічі з керівниками ветеранських організацій МВС в Москві, Мінську, Єревані, Душанбе та Сочі, в ході яких проводився обмін досвідом роботи щодо соціального захисту ветеранів, виховання працівників органів внутрішніх справ. Слід зазначити, що окремі питання, які вирішуються на Україні стосовно ветеранів, схвально сприймаються нашими колегами в інших країнах. Зокрема, практика присвоєння чергових військових та спеціальних звань ветеранам (до 56-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні та 10-ої річниці незалежності України, 60-річчя визволення України від фашистських загарбників, 60-річчя Перемоги та до 20-ої річниці від дня аварії на Чорнобильській АЕС, 63-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні) та запровадження інституту радників керівників по роботі з ветеранами.
Але не тільки наші ветерани бувають за кордоном. Так, у квітні 2006 року Асоціацію відвідала делегація ветеранів МВС Республіки Білорусь, у вересні 2007 року – Російської Федерації та Республіки Білорусь (були присутні Шилов Іван Федорович – голова Російської ради ветеранів органів внутрішніх справ і внутрішніх військ МВС Росії, генерал-полковник внутрішньої служби у відставці та Піскарьов Віктор Олексійович – голова Республіканської ради Білоруської громадської організації ветеранів органів внутрішніх справ та внутрішніх військ, генерал-лейтенант внутрішньої служби у відставці). Спілкування на такому рівні лише збагачує досвід.
Значну роботу Асоціація проводить по вихованню молодих працівників органів внутрішніх справ на кращих традиціях старших поколінь, закріплення їх на службі, передачі їм свого досвіду. З цією метою в багатьох ветеранських організаціях організована діяльність наставників, ветерани беруть участь в проведенні занять, підведенні підсумків, проводять бесіди, зустрічі, відвідують сім’ї молодих працівників.
Асоціація намагається як можна ширше висвітлювати роботу у засобах масової інформації. Видає книги. За ініціативи та безпосередньої участі ветеранів протягом 2004 – 2007 рр. підготовлені та видані книги: „Огненными дорогами войны”, „Місце подвигу - Чорнобиль”, Чорнобильська катастрофа в документах, фактах та подіях”, „Чорнобильська Книга пам’яті МВС України”, „Міліція України: історичний нарис, портрети та події”, „Ми були першими”, „Життя, оспіване віршами”, „Гартовані Афганістаном” тощо. До друку підготовлено друге видання книги „Міліція України: історичний нарис, портрети та події”.
У виданнях МВС газеті „Іменем Закону” та журналі „Міліція України” запроваджені спеціальні рубрики для ветеранів. Асоціація ветеранів стала співзасновником журналу „Міліція України”.
За участю ветеранів проводиться робота по відновленню та створенню Музеїв історії міліції, які функціонують у всіх областях та окремих райорганах. Створено центральний Музей МВС України, Музей внутрішніх військ.


В цілому створення Асоціації дало змогу координувати, направляти зусилля усіх ветеранських організацій органів внутрішніх справ України на вирішення соціальних питань ветеранів та пенсіонерів і значно покращити роботу ветеранів щодо виховання молодих працівників на кращих традиціях попередніх поколінь.
ДЗГ та МД МВС України
Джерелоhttp://www.mvs.gov.ua/mvs/control/main/uk/publish/article/157169

WowWe Facebook страницу WowWe Twitter страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe Главная страница