Знову за рибу гроші, знову все про ті колеси та насоси, як у Аркадія Райкіна


МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
(Мінфін)

вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008, тел. (044) 206-59-47, 206-59-48, факс 425-90-26           Е-таіІ: infomf@minfin.gov.uа Код ЄДРПОУ 00013480

Про виконання доручення                                    Громадська організація
                                                                              "Єдиний щит"

Міністерство фінансів України разом з Міністерством соціальної політики України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 09.12.2016 № 45616/1/1-16 розглянуло звернення народного депутата України Вінника І.Ю. та звернення громадської організації «Єдиний щит» щодо врахування у проекті Державного бюджету України на 2017 рік коштів на здійснення перерахунку пенсій колишнім правникам органів внутрішніх справ і повідомляє.
  Пенсійне забезпечення колишніх військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ здійснюється відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі - Закон).
      Статтею 63 Закону та Порядком проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі - Порядок), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 №45, передбачено, що всі призначені відповідно до цього Закону пенсії підлягають перерахунку у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців або у зв'язку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. При цьому перерахунок раніше призначених пенсій здійснюється на момент виникнення права на нього і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
     Розміри та складові грошового забезпечення для військовослужбовців, а також осіб, що звільнені з органів внутрішніх справ і перебувають на пенсії, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших ЦІ осіб».
     Закон України «Про Національну поліцію» від 02.07.2015, що набрав чинності з 07.11.2015, регулює створення нової структури - Національної поліції України, визначає правові засади її організації та діяльності, статус поліцейських, а також порядок проходження служби у Національній поліції та соціальний захист поліцейських. Постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 988 «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції» (далі - постанова № 988) визначені складові та розміри грошового забезпечення для поліцейських. Постанова набрала чинності з 02.12.2015 року.
    Законом України від 23.12.2015 № 900-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей» (далі -Закон № 900), який набрав чинності з 29.12.2015, доповнено частиною третьою статтю 63 Закону, яка стосується перерахунку раніше призначених пенсій. Перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції), які мають право на пенсійне забезпечення або одержують пенсію на умовах цього Закону, здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських.
     При цьому відповідно до частини четвертої статті 63 цього Закону пенсії підлягають перерахунку у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій осіб рядового і начальницького складу або у зв'язку із уведенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством.
       Оскільки Закон № 900 набрав чинності з 29.12.2015 (постанова № 988 набрала чинності 02.12.2015) він не має зворотної дії в часі, а рішення Уряду щодо зміни розміру грошового забезпечення після цієї дати не приймалися, підстав для проведення перерахунку пенсій пенсіонерам органів внутрішніх справ немає.

   Міністр                                                                                                 О. Данилюк