Лист ветеранів органів внутрішніх справ до Президента України



Президенту України Порошенку П.О.

Про врегулювання питань соціального захисту пенсіонерів та ветеранів органів внутрішніх справ.




Шановний Петро Олексійовичу!
Асоціація ветеранів Міністерства внутрішніх справ України (далі – Асоціація) підтримує зусилля Президента, Уряду, Верховної Ради України щодо реформування органів внутрішніх справ, зокрема міліції. Нарешті, від розмов про реформування органів внутрішніх справ, про яке говорила кожна попередня влада, Уряд, Верховна Рада України перейшли до практичних справ.
Вирішальним у цьому напрямі є прийняття Верховною Радою України Закону України від 02 липня 2015 року № 580 «Про національну поліцію» (далі – Закон), який кардинально змінює правове врегулювання діяльності Національної поліції України, чітко визначає статус поліцейських, запроваджує нові правові інститути, переорієнтовує філософію щодо мети і завдань правоохоронної діяльності. Законом (частинами 7, 9 та 10 статті 62, статтями 95 та 96), визначені гарантії професійної діяльності, соціального і правового захисту лише щодо поліцейського або особи, звільненої зі служби в поліції та членів сімей поліцейського.
Таким чином, зазначені гарантії за нормами Закону не можуть бути поширені на колишніх працівників міліції та членів їх сімей.
Зазначені колишні працівники міліції та члени їх сімей становлять соціально уразливі категорії осіб, які після визнання Закону України «Про міліцію» таким, що втратив чинність, будуть позбавлені соціальних і правових гарантій.
Залишаться декларативними для колишніх працівників міліції норми частини три статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо перерахунку пенсії у разі зміни розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення та/або якщо були введені для зазначених категорій осіб нові щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії у розмірах, встановлених законодавством, адже зазначена категорія осіб буде відсутня.
Нормами Конституції України встановлено, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави (стаття 3), конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод (стаття 22).
Окрім того, соціальні гарантії працівників міліції випливають з характеру покладених на них службових обов'язків у зв'язку з виконанням ними державних функцій, які пов'язані із ризиком для життя і здоров'я. Тільки за роки незалежності 1154 працівника міліції загинуло при виконанні службових обов'язків, 9614 отримали поранення, більше 30 тисяч працівників міліції брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, при цьому 7 із них отримали звання Героя України та Радянського Союзу, 3121 працівник міліції є учасником бойових дій на території інших держав. І сьогодні працівники міліції, ветерани, пенсіонери правоохоронних органів беруть активну участь в АТО, при цьому за станом на 20 серпня поточного року 122 особи загинуло, 487 отримали поранення. Усе це не можна просто одним рішенням перекреслити, позбавити ветеранів, пенсіонерів міліції соціального захисту, який був передбачений законодавством України.
Асоціація, на виконання своїх статутних завдань щодо сприяння забезпеченню соціальної справедливості, пріоритету загальнолюдських цінностей, всебічного захисту законних прав, соціальних, економічних, вікових та інших інтересів її членів, просить Вас вжити заходів унормування на законодавчому рівні правонаступництва поліцією органів міліції із збереженням за колишніми працівниками органів внутрішніх справ (міліції) передбачених Законом соціальних та правових гарантій.
Асоціація висловлює готовність до співпраці у питаннях подальшого нормотворення у сфері соціального та правового захисту пенсіонерів та ветеранів органів внутрішніх справ відповідно до Конституції України.
Переконливо просимо Вас, шановний Петро Олексійовичу, прислухатися до зазначених нами аргументів і підтримати наше звернення.
З повагою
Голова Ради Асоціації ветеранів
МВС України, за дорученням 200 000
ветеранів та пенсіонерів органів внутрішніх справ
В. Корнійчук

WowWe Facebook страницу WowWe Twitter страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe в Youtube Страница WowWe Главная страница